Haute Route
En haute route tur är en högalpin upplevelse utöver det vanliga. Man kan förstå att det är alpernas mest populära skidtur!

Palle Frobe, Bergsguide (UIAGM)
  HISTORIA     TURER     UTRUSTNING     VANLIGA FRÅGOR     FLER AKTIVITETER     GUIDE INFO     BOKNING     KONTAKT  
Haute route skidtur, Chamonix-Zermatt


Välkommen
Den "Höga vägen" - Haute Route - startar i Chamonix och slutar i Zermatt. Turen genomfördes i sin helhet redan år 1861 av en grupp engelsmän. Dessa kallade turen "the high level road". Allt eftersom skidåkning växte i popularitet började man åka sträckan med skidor och det Franska namnet Haute Route började användas.

Det finns många olika haute routes i Alperna, men sträckan från äventyrsmeckat Chamonix till klassiska Zermatt räknas som originalet och är den vanligast och mest populära skidturen i området.

Den sex dagar långa turen inleds från toppen av Grands Montets och redan här är inramningen fantastisk. De första svängarna görs på Glaciär Rognons samtidigt som man överblickar Aiguille du Chardonnet och Aiguille d´Argentiere. Bakom sig har man de gigantiska nordväggarna Aiguille Vert och Les Courtes. Den högalpina färden fortsätter sedan genom hjärtat av Alperna i samma storartade stil. Nästan alla pass som bestigs är över 3000 m.ö.h. med toppen Pigne d´Arolla 3 773 m.ö.h. som högsta topp.

Det finns många olika varianter av Haute Route. Den klassiska vägen via Plateau du Couloir är den vanligaste och åktes första gången 1911 av Marcel Kurz och Professor Roget. Alla vill inte gå hela vägen utan varianter finns då man endast går ett par dagar på Haute Route för att prova på.

 

Våra guider
UIAGM/IVBV/IFMGA Guides Alla våra guider som erbjuder Haute Route turer är auktoriserade bergsguider. Bergsguidens uppgift är att läsa av gruppens nivå och ambition för att sedan ta dem med på en så maximerad upplevelse som möjligt genom nyttjande av sin mångåriga erfarenhet och lokalkännedom. Guiden ansvarar även för många av detaljerna kring aktiviteten såsom utrustning, liftkort, bokning av övernattning på berget, etc. Alla guider vi samarbetar med pratar god engelska.

 

Bokning
Du kan boka en Haute Route tur direkt på vår hemsida. I de turer vi erbjuder ingår det mesta du behöver förutom resa. För att en tur ska bli av behövs minst tre deltagare varför det bästa är om man bokar som en hel grupp på en gång. Du kan boka både sommarturen och vinterturen. Klicka här för att boka.HAUTE ROUTE SNABB FAKTA

-Den klassiska Haute Route turen är 140 km lång.
-Turen gicks första gången 1861 av medlemmar från engelska Alpine Club.
-1911 gjordes turen på skidor för första gången.
-Haute Route går igenom tre länder, Frankrike, Italien och Schweiz.
-Saas Fee varianten korsar 23 glaciärer. Total fallhöjd under turen är 10,000 meter.
-Turen kan genomföras både sommar och vinter, bästa tid är mellan mitten av mars till mitten av maj samt mitten av juli till slutet av augusti.
-Turen tar fem till tio dagar beroende på variant samt väder- och snöförhållanden.
-Övernattning sker i bergshyttor, bemannade eller obemannade.
-Man färdas med lätt packning då frukost och middag intas i hyttorna.


TIPSA EN KOMPIS

Använd formuläret nedan för att tipsa en kompis om hauteroute.net. Ett mail kommer automatiskt skickas till din kompis med en hälsning från dig.

Ditt namn: Kompis namn:
Kompis e-post:


NYHETSBREV

Nedan kan du anmäla dig till vårt nyhetsbrev med information och erbjudanden om olika aktiviteter i bergsmiljö.

Din e-postadress:

Mountain Event erbjuder klättring, heliskiing, expeditioner, skidturer, vandring, alpinism, via ferrata, äventyr.
Copyright 2005 by Mountain Event Europe. All rights reserved. För mer information kontakta, info@mountainevent.com.