Haute Route
En haute route tur är en högalpin upplevelse utöver det vanliga. Man kan förstå att det är alpernas mest populära skidtur!

Palle Frobe, Bergsguide (UIAGM)
  HISTORIA     TURER     UTRUSTNING     VANLIGA FRÅGOR     FLER AKTIVITETER     GUIDE INFO     BOKNING     KONTAKT  
Haute route skidtur, Chamonix-Zermatt

Historia om Haute Route
Alperna har en fantastisk historia bakom sig. Många höga pass och stora glaciärer har korsats långt innan Haute Route fick sitt namn. Fynd har hittats från Romarna i Theodul passet och man vet att invånare från Gressoney korsade samma pass redan på 1300-talet. Pilgrimer från Zermatt har vandrat genom Col d´Hérens årligen fram tills år 1666 på sin väg till Sion. En rustning från 1700-talet har hittats på toppen av Tiefmattenjoch. Med all säkerhet har lokala rövarband haft sina gömställen i de svåråtkomliga bergen och jägare har tvivelsutan jagat i bergen i århundraden.

För femtusen trehundra år sedan frös en man ihjäl uppe i Tisenjochpasset 3 210 m.ö.h. nära Similaun glaciären intill det som idag utgör gränsen mellan Österrike och Italien. Ötzi som han kom att kallas - ismannen, hittades den 18:e september 1991 av Erika och Helmut Simon. Fyndet är från den sena stenåldern och isen i glaciären hade bevarat kroppen och hans tillhörigheter förbluffande väl. Bland annat hittades en pilbåge och några pilar i ett koger. Vem vet, det kanske finns fler intressanta upptäckter att vänta längs vägen på Haute Route.

Vägen över bergen från Chamonix till Zermatt gicks för första gången sommaren 1861 av medlemmar från Engelska Alpine Club. De tog vägen förbi Col d´Argentiere till La Fouly och därefter vidare till Orsières, Bourg St. Pierre, Col du Sonadon, Col d´Oren, Praravé och slutligen Col de Valpelline innan de nådde slutdestinationen Zermatt. Denna sommartur vandrades sedan årligen i närmare 20 år av medlemmar från Alpine Club. Dessa män hade rejält med skinn på näsan och behövde inga bekvämligheter som uppvärmda hyttor med frukost och tre rätters middag. De gick med tunga ryggsäckar och primitiv utrustning.

När skidåkningen i början av 1900-talet blev populärt såg engelsmännen nymodigheten med misstänksamhet. De tyckte att bergen var till för att klättra och vandra i och inte för att leendes åka långa åk i lössnö. Det var därför fransmän som var först att på skidor ta sig från Chamonix till Zermatt. Året var 1903 och det var ingen mindre än den berömde skidpionjären Dr Payot som tillsammans med sina Chamoniard kompanjoner Alfred Simond, guiden Joseph Ravanel, Joseph Couttet samt Jean och Camille Ravanel genomförde turen. Denna blev en milstolpe i alpinismens historia. Turen genomfördes i början av januari och gruppen hade bland annat 19kg kamera utrustning med sig för att dokumentera äventyret.

Åren därpå gjordes flera nyturer med skidor i alperna. År 1911 åkte Professor Roget och Marcel Kurz Haute Route via Plateau du Couloir första gången. Denna tuffa väg upprepades inte förrän 1927 och är numera känd som den klassiska Haute Route.

Anmärkningsvärt är att dessa tidiga strapatser gjordes under januari och februari. Man trodde att glaciärerna och dess snöbryggor var säkrare tidigare på året eftersom det fanns mycket mer snö på dem. Detta missförstånd ledde till många olyckor med dödlig utgång i början av 1900-talet. Inte nog med att snöbryggorna var farligare, det var kallare, kortare dagar och mer lavinfarligt tidigare på säsongen. Med tiden har man lärt sig mer om bergen och snön och idag vet man att den bästa tiden för att gå Haute Route är under sena vårsäsongen.

 

Mountain Event erbjuder klättring, heliskiing, expeditioner, skidturer, vandring, alpinism, via ferrata, äventyr.
Copyright 2005 by Mountain Event Europe. All rights reserved. För mer information kontakta, info@mountainevent.com.